Pages

Wednesday, January 6, 2010

Our New Year

We spent our New Year eve with my husband's friends at Palm Spring, PD. Malangnya, all the pictures were corrupted. So, kena tunggu the rest of the gang pass me the pictures baru boleh blog about it.

The following day, bangun aje, Adam ajak tengok bird kat luar. Memang banyak sangatla burung kat situ. Suka la Adam kejar burung sana-sini.. Bagus.. tak payah dahla Mommy bawak Adam pergi Bird Park :p Lepas dah penat main kejar burung teman Adam main bola pulak sementara Chef Rozie prepare the Big Breakfast yang sangat sedap! Adam makan 2 servings of the scramble egg.

After perut dah kenyang, the rest of the gang sambung pergi Ulu Kernas pulak while my family and I joined the rest of my family dekat A Famosa Resorts. Sampai-sampai aje tengok my father, my uncles and my cousin dah tengah tunggy my hubby dah. Biasala kalau cuti-cuti family ni, the guys mestila nak golfing tapi kat A Famosa tu, a group of Korean dah book sampai February. So, they had to go to Tiara in Ayer Keroh instead.

Adam and me joined my aunties and the rest of the cousins masuk ke A Famosa Animal World Safari. Tengok dekat kertas dia bagi tu ada 2 pilihan makanan. I opted for Western food which is slightly expensive supaya Adam boleh makan fries. Nasib baik I pilih western food. One of my aunty and a few cousins yang tak diberitahu boleh pilih meal, kena makan Nasi Ayam yang dah nak basi. Kesian diorang. Cashier yang dekat western food tu pun tak friendly. Bila I tanya ada pilihan apa dia just bagitau Chicken Chop or Fish N Chip. Tengok-tengok lepas tu ada yang makan Grilled Chicken. Nasib baik my Chicken Chop was not that bad.


Lepas dah kenyang, kitorang naik bus/train untuk masuk ke wild animal area. It was quite a bumpy ride yela konon-konon dalam hutan kan.. ada dua tiga kali bus/train tu macam mati enjin. Cuak I! Yela dalam kepala dah imagine macam mana diorang nak transfer semua passanger masuk ke new bus/train kalau dah memang xleh jalan with the wild animals roaming around. Takdela banyak sangat wild animals dalam tu. I was hoping to see wild boar ke tapir ke tenuk ke panda ke.. Yang ada cuma a few types of harimau, a few types of lion, pastua ada deer, ostrich, camel, bull hyenas and bear kut.. Ada la kut lagi dua tiga tapi memang tak banyakla.. Tak rasa macam kat dalam Animal Planet pun.. Masa nak balik tu, dia bawak laju and bumpy sangat2 sampai Adam nangis.. kesian Adam..


Then, kitorang jalan pegi tengok Multi Animal Show.. OKla.. biasala asyik2 Orang Utan yang perform.. Masa ni Adam dah boring dah.. Lepas tengok show, kitorang pergi Chicken Farm. Adam really enjoyed himself playing with the chicks :) Mula-mula tu bila suruh pegang Adam geli and takut.. Penatla I fikir macam mana nak suruh dia pegang. Pastu teringat yang Adam dah paham kalau kita kata nak. So, I said to him "Adam, Mommy nak".. I cakap banyak-banyak kali sambil tunjuk kat chick tu. Mula-mula dia macam blur. Pastu, tetiba dia scoop one of the chick and nak bagi kat I. Tapi sebab I jauh from dia and dia dah tak tahan geli dia lepas je chick tu. Heheheh.. A few times jugakla tactic tu menjadi.. sweet kan Adam.. berkorban geli dan takut demi Mommy tercinta :p


After Chicken farm tu, kitorang lalu kambing, donkeys and some other animals. Masa depan binatang tu Adam akan senyap je tapi bila dah lepas cage tu barula Adam repeat bunyi animal tu.. Agaknya dia kaget tengok the characters in his book came to live :p





Our final stop was the Elephant Show. Not bad la.. Adam panggil elephant Elly :) Masa one of my cousin dukung Adam dia sibuk tunjuk ank pergi dekat Elly tapi bila dah dekat dia takut.. From my observation, I think he enjoyed the show.. bila orang tepuk dia pun sakan tepuk..



Malam tu kitorang pergi makan dekat Umbai. Kitorang pergi makan dekat food court yang baru tu. Kesimpulannya tak sehebat Parameswara dekat tempat lama tu lah.. Lain kali tamo pegi dah tempat baru tu.. Nasib baik masa sampai tu terus suap Adam bubur McD sekejap je habis satu mangkuk yang large tu.. Tak lama lepas tu Adam tidur so Mommy and Daddy Adam dapatla makan sambil bergelak ketawa bersama cousins yang lain..Taktik yang baik nie.. lain kali boleh diamalkan :p



I would give 3/5 star to A Famosa Animal World Safari and 2/5 star to Umbai new hawker centre.

7 comments:

CuppyCakeMommy said...

sweetnya adam berkorban geli demi mommy dia..teringin betul nak jumpa adam ni kem

m0mmyofTRIPLETSplusONE said...

my experience kt A famosa pun wasnt a good one...food was terrible.

mommy kam said...

Yuda,

tuela sweet kan.. hehe.. boleh je.. mehla kita picnic ke apa.. bawak babies.. sure bes :p aku pun teringin nak jumpa mia yang sangat tembam tu :)

Munirah,

Tuela ada ke patut nasi ayam basi diorang bagi.. kesian my aunty.. naseb baik chicken chop tu dia goreng dan dan tu jugak..

mrsdjones said...

kam, aku pergi last year a famosa pon bad service. room tak berjaga and check in pulul 3.30 ptg. adeh. lenguh tunggu ok. lambat gila la check in pukul 3.30 ptg. room pon not in good condition. nasib baik kitorang pergi on normal weekend, so waterpark dia tak ramai org. syiok je duk ulang naik slides banyak2 kali hehe.

mommy kam said...

nette, tuela check in lambat sangat kan! tu yang sampai aunty-aunty aku pun turut sama menjelajah animal world safari.. sbb the guys nak main golf tgh hari la kan.. x kan nak tunggu melanguk kat lobi.. aishh..

annie said...

bawak adam datang safari surabaya.jalan2 naik keta, so adam tak de la nak nangis2..nanti rusa, llama, bambee and sume binatang2 comel akan datang kat keta sambil lick the windows..die akan g kat tingkap sbb tunggu makanan.haha.and pastu buleh ride camel, horses, buleh bukak tingkap pukul bontot zebra!!!hahaha =D

mommy kam said...

besnya boleh pukul bontot zebra!!!!!