Pages

Thursday, July 22, 2010

Siri Mari Memasak: My first lasagna!

Last weekend, we were invited to a surprise birthday party for two of our dearest friends. Dalam email tu semua orang offer nak bawak tu la ni la.. I wanted to bring something too tapi apa??!!! Pening kepala fikir sebab macam semua main meal and dessert dah ada.. nak bawak sesuatu yang orang nak rasa walau sikit so xdela membazir nanti.. tapi tamola susah2 sebab sepatutnya my schedule was quite pack that Saturday..

Fikir punya fikir finally I decided to bake a lasagna! Dahla oven pun tak sure boleh on ke tak.. main redah aje :) So bermulala episod mencari resepi yang paling senang dalam internet.. kalau boleh nak yang bukak botol, tuang dalam baking tray and bakar terus aje.. hehehehe.. pemalas kan :)

Cari punya cari still x jumpa jugak.. Red suace to confirm la sama macam bolognaise je kan so xde problem.. White sauce ni la yang nampak macam renyah sket.. dahla bila tanya my cousin yang sangat tere buat lasagna, dia kata kena kacau selalu supaya tak berketul.. ayarkk.. ni yang malas nie... Bila pegi shopping for the ingredients, saje la tengok ingredients dalam Alfredo sauce and tengok eh, macam sama je dengan recipe white sauce.. ada cheese ada susu ada pepper so selamba je beli :)

Bila tanya dengan head chef bidan terjun of the day (my cousin yang belajar hot & cat at UiTM), dia rasa sket Alfredo tu and dia kata rasa macam white sauce dah ni.. Makanya kami pun terus mulakan rancangan masak-masak kami..

So here is the step by step recipe to make the easy peasy lasagna :) Konfem senang tapi kesedapannya x jamin :)


Some of the ingredients..

Mula-mula, rendam lasagna noodle dalam air panas.. This was a mistake though, because:
1. We put 2 boxes of the noodle dalam mangkuk yang x berapa nak besar.. muat-muat je semua noodle tu..
2. Rendam lama sangat and by the time nak start layering tu, some of them dah melekat and susah giler nak leraikan..
3. We did not read the instruction on the box! My other cousin (yang tere tu) said, you don't even need to soak them.. duuuuhhhh...

Dalam resipi banyak kata guna Italian Sausages.. err.. mana nak cari.. so, ganti dengan Ramly sausage ajelah..

Ni dua tin button mushroom yang di'slice' nipis-nipis..

2 paket minced meat

Mula-mula, tumis satu sudu rumbu bawang blend and satu sudu bawang putih blend.. I guna planta sebab tak ada olive oil la pulak kat rumah..

Kemudian masukkan minced meat and kacau sampai daging tu dalam setengah masak..

Then, masukkan sos Prego Traditional satu jar besar..

Kalau rasa x cukup tomato, tambah tomato puree pulak.. I guna setin lebih sikit...

Last but not least (untuk red sauce), tambah garam secukup rasa..

Sapukan baking tray dengan planta sket supaya tak melekat

Bolehla mulakan susunan dengan lasagna noodle paling bawah

Ni dia Alfredo sebagai ganti white sauce

Sapukan kat atas lasagna noodle tadi

After letak another layer of noodle, letak red sauce then tabur sausage and mushroom kat atas dia..

Masa ni bolehla sprinkle some oregano and thyme kat atas red sauce tu..


The next layers adalah atas kreativiti masing-masing ye puan-puan.. kalau ada banyak sauce letakla banyak lapis.. kalau nak buat banyak bekas bolehla buat sikit lapis je... nak campur dengan cheese ke apa ke macam gambar ni pun boleh...

Yang final layer kat atas sekali, bolehla letak white sauce and shredded mozarella cheese sampai penuh.. Then sprinkle some parsley kasi cantek sket :)

Then bakar dalam oven at 180 degree celsius for 40 minutes bergantung kepada ketebalan lasagna anda..

Tadaaa!!!!! Abaikan lapisan yang sangat tebal! sebab ni version makan kat rumah.. yang bawak pegi party tu nipis sket la :)

Selamat mencuba!

5 comments:

haslinda said...

waaaa....cam sedap jer...nk try wat gakla nnt =)

cdalan said...

ha, lets make another 1. pastu ajak rakan2 makan kat umah ko!

a'a nazzirah said...

wahhh.. interesting!! shud try once!

mommy kam said...

Linda n a'a.. sila sila buat jemput kami ye :P

Cda.. err.. errr.. errrrrr..

nur said...

sedapnye nampak.. rajen masak mommy kam nih.. bila nak masak utk aku.. hehe... (ikeen)